Oplopende energiekosten? Met deze simpele tips bespaar je op aardgasterug naar overzicht

21 maart 2022

Door de oorlog in Oekraïne is de gasprijs flink gestegen. Veel Nederlanders zijn afhankelijk van gas en zien hun energierekening stijgen. Met deze simpele tips van Techniek Nederland kunt u uw gasverbruik verminderen.

Oplopende energiekosten? Met deze simpele tips bespaar je op aardgas

Wat u zelf vandaag nog kunt doen:

 

 • Makkelijk besparen
  Zet de thermostaat ‘s avonds een uur eerder omlaag, stook een graadje minder of breng tochtstrips of deurdrangers aan.
 • Verlaag de temperatuur van het verwarmingswater
  Standaard staat de temperatuur van het verwarmingswater ingesteld op 80 graden. Vaak is 60 graden echter al voldoende. Op deze manier werkt de hr-ketel zuiniger. De temperatuur van het water voor kraan en douche moet op minimaal 60 graden blijven, anders ontstaat een risico op legionellabesmetting. In de handleiding van de cv-ketel leest u hoe u de temperatuur van het verwarmingswater verlaagt. Heeft u de handleiding niet meer, dan zijn de instructies meestal online te vinden.
 • Breng radiatorfolie aan
  Folie op de muur achter de radiator voorkomt dat warmte weglekt naar buiten. Radiatorfolie heeft vooral effect bij slecht of matig geïsoleerde woningen. Radiatorfolie is verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt.
 • Plaats radiatorventilatoren
  Bovenop de radiator kunt u een kleine ventilator monteren. Radiatorventilatoren werken op stroom en verspreiden warmte door de ruimte. Dat scheelt stooktijd en gasverbruik.
 • Controleer de waterdruk
  Zorg ervoor dat de waterdruk op peil is. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Als de druk te laag is, kun je de cv-installatie zelf bijvullen. Het is ook belangrijk om de cv-installatie regelmatig te ontluchten.

 

Onderstaande adviezen vragen iets meer aandacht. Wij denken graag met u mee:

 

 • Cv-installatie laten inregelen
  Onze installateurs kunnen de cv-installatie ‘waterzijdig inregelen’. Dat is het instellen van een optimale balans tussen de cv-ketel en de radiatoren. Waterzijdig inregelen kan een besparing van 10 à 15% opleveren.
 • Laat slimme thermostaatknoppen plaatsen
  Slimme thermostaatknoppen worden met een app aangestuurd. Zo kunt u in iedere kamer afzonderlijk de temperatuur regelen.
 • Kies voor een hybride warmtepomp
  Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met de cv-ketel. De cv-ketel springt alleen bij als het buiten te koud is. Met een hybride warmtepomp bespaart u tot 30-40% op aardgas. Het systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt. De hybride warmtepomp werkt op elektriciteit. Kijk ook eens op onze pagina met projecten voor enkele voorbeelden.
 • Laat de cv-ketel regelmatig controleren
  Goed onderhouden cv-ketels zijn niet alleen veiliger, ze stoken ook energiezuiniger. De onderhoudsfrequentie is te vinden in de handleiding van de fabrikant. Cv-ketels hebben over het algemeen jaarlijks of elke twee jaar onderhoud nodig. Bekijk ons aanbod hier.
 • Bijverwarming met infrarood paneel
  Een elektrisch infrarood paneel straalt heel gericht infraroodwarmte. Het paneel is te monteren aan het plafond of aan de muur. Een infrarood paneel is handig als bijverwarming op plekken waar bewoners lange tijd stil zitten. Bijvoorbeeld boven een bank of een bureau. U hoeft dan niet de hele kamer warm te stoken. 

 

Bron: Techniek Nederland